Voegwerk

Er zijn verschillende soorten voegen. Hieonder vindt u een aantal voorbeelden:

  1. Doorgestreken voeg (iets dieper, gladgestreken)
  2. Kam-borstel (of plat-vol) voeg
  3. Snijvoeg
  4. Knipvoeg (steekt uit de voeg)
  5. Terugliggende of verdiepte voeg
  6. Regenvoeg/ schaduwvoeg

De schoonheid van mooi voegwerk

Wellicht heeft u er nog nooit bij stilgestaan wat het effect is van het verschil in voegwerk, maar een voeg kan uw huis maken en breken. Welke soort en welke kleur voeg bij uw huis past, hangt af van de stijl van uw huis, van de kleur en de soort gevelsteen.

Voegwerk en het behoud van uw woning

Een voeg heeft niet alleen een sierwaarde, maar speelt ook een essentiële rol in het behoud van de kwaliteit van uw woning. De voeg werkt als een ‘vochtvreter’, die ervoor zorgt dat uw gevelstenen minder water vasthouden. Als uw voegwerk slecht is, hebben uw muren veel te verduren en dit kan er op termijn voor zorgen dat het vocht door de spouw heen slaat en in uw huis terechtkomt. Het is daarom niet verstandig om bij huizen van voor 1930 die bij bouw al een snijvoeg hadden, een gewone voeg te plaatsen. In een snijvoeg zit meer kalk die nodig is om vocht uit een muur af te voeren. Een gewone voeg zou vochtoverlast kunnen veroorzaken.

De handtekening van de voeger

Paul vindt het belangrijk dat een huis in zijn totaliteit zijn ‘handtekening’ draagt. Iedere voeger heeft namelijk zijn eigen manier om te voegen. Als je een huis volledig in dezelfde stijl wilt laten voegen, is het belangrijk te kiezen voor één voeger. Uiteraard duurt het in verhouding langer voordat uw huis klaar is, dan wanneer er met verschillende voegers tegelijkertijd wordt gevoegd, maar het resultaat is dan ook oogstrelend.

Hoe wordt een knip-of snijvoeg gemaakt?

  1. Proefstuk voor het bepalen van het soort voeg
  2. Bepalen van de kleur van de voeg
  3. Reinigen van de gevel
  4. Maken van de mortel
  5. Het aanbrengen van de ‘strekken’ (horizontale voegen)
  6. Het snijden van de strekken
  7. Het aanbrengen van de ‘stootjes’ (verticale voegen)
  8. Het snijden van de ‘stootjes’
  9. Afborstelen van het voegwerk
  10. Het nagieten van het voegwerk voor het uitharden

Verschil tussen slecht en mooi voegwerk

Er zijn veel voegers die goed zijn in het ‘gewone voegwerk’ en er zijn er maar weinig die goed zijn in het specialere voegwerk, zoals de knip- en snijvoeg. Paul Schrör heeft zich in dit type voegwerk gespecialiseerd. In zijn werk is het resultaat te zien van de vele meters bijzonder voegwerk die hij heeft gemaakt. Een mooie snijvoeg kan uw huis 10% meerwaarde geven. Hieronder ziet u het verschil tussen een snijvoeg van een slechte voeger en een snijvoeg van Paul Schrör.